Duurzame nieuwtjes


"Laat ze niet slingeren"

Dat is de boodschap van Puur Hoorn partner Operatie Klimaat West Friesland.

“Ik vind het leuk om de blikjes te rapen, maar het hoort niet op straat” - Bowie

Bowie is nog maar 3 jaar oud en houdt zijn buurt schoon door plastic en blikjes te rapen. Puur Hoorn is fan en vindt hem een groot voorbeeld. Hij heeft daarom het Puur Hoorn vogelhuisje gehad en is benoemd tot onze jongste Puur Hoorn Ambassadeur. “Van jongs af aan wandelen we veel en toen zei hij al uit zichzelf bij het zien van een snoeppapiertje of ander afval dat het niet buiten hoorde. Dan namen we het mee om in de prullenbak te gooien. Nu is zijn missie blikjes en dopjes” vertelt zijn moeder Jill. We spraken haar over zijn inzet op deze jonge leeftijd.

Hoe vaak gaat Bowie naar buiten om de wijk schoner te maken? Bijna iedere dag gaat Bowie op pad. Drie keer in de week met de gastouder, op woensdag met oma of tante. Maar ook in de weekenden met zijn vader of moeder. Hij kijkt nu uit naar blikjes en dopjes. Daarvoor duikt hij in de bosjes maar ook langs slootkanten. Laatst lag er een berg bierblikjes en dan is hij dolgelukkig, zoveel in één keer! Zo te horen betrekt hij de hele familie De hele familie loopt met hem mee om op blikjesjacht te gaan. Als ik ergens zonder Bowie ben en blikjes zie liggen dan ga ik later met Bowie langs. Dat heeft bijna de hele familie nu. Op vakantie doen we het zelfs. Hij zorgt ervoor dat ik altijd op pad ga met een vuilniszak vertelt Jill. Wat maakt het zo leuk voor Bowie om blikjes te rapen? Hij vindt het leuk om te kijken wat voor blikje het is en wat er op de blikjes staat en hij wil de lipjes bewaren. Zelfs in de winkel wordt hij gelukkig van blikjes en dopjes. Wordt Bowie weleens buiten aangesproken door anderen als hij bezig is? Jazeker! Hij krijgt regelmatig een compliment dat hij zo goed bezig is. Hij heeft vorig jaar van een vreemde mevrouw een zak chocolademuntjes gehad omdat ze vond dat hij zo goed bezig was. Op onze laatste vakantie toeterde een meneer en stak zijn duim op, toen we bezig waren met blikjes op te ruimen (waren 3 zakken vol). De eigenares van het park vond het ook geweldig.

Drie categorieën betekent drie winnaars voor het Duurzaamste idee voor de wijk Kersenboogerd.

Enthousiaste winnaars Kirstin, Arnold en Margreet gaan samen met Puur Hoorn aan de slag met meer groen in gerecyclede plantenbakken, energiescans en green graffiti. Wethouder Samir Bashara feliciteerde de winnaars online.

Update energiesubsidie

Subsidies scheelt in kosten! En dat vinden Hoornse inwoners ook. Er zijn inmiddels al 180 aanvragen verwerkt voor de energiesubsidie. De gemeente wil het gemakkelijker maken voor inwoners om te investeren in een duurzame woning. Vanaf 15 januari 2021 konden aanvragen voor de Hoornse energiesubsidie weer indiend worden. Er is een budget van in totaal 100.000 euro beschikbaar.

Energie uit de zon Met 112 aanvragen voor zonnepanelen staat deze duurzame maatregel op nummer één. Een goede tweede plek met 43 aanvragen krijgt HR++/ triple glas, oftewel isolatieglas. Sommige aanvragen zijn voor twee of meer maatregelen tegelijk. Dan kan je maximaal 15 procent van de kosten krijgen als subsidie. Met een maximum bedrag van 750 euro. Duurzaamheidslening Tegen een gunstig tarief is er voor verschillende duurzame maatregelen ook een lening tot 25.000 euro mogelijk. Er zijn inmiddels 32 aanvragen gedaan die samen voor 274 zonnepanelen in Hoorn zorgen!

Zelf schone energie opwekken is goed voor het milieu en je portemonnee! Al veel huiseigenaren merken de voordelen ervan. De Hoornse energiesubsidie geeft een bewoners een duurzaam duwtje voor de aanschaf van oa zonnepanelen.

Westfriese gemeenten geven 1000 waardebonnen weg groot succes!

Als je energie wilt besparen, is dit een mooi moment De Westfriese gemeenten stelden 1.000 waardebonnen van € 70,- beschikbaar aan woningbezitters voor kleine duurzame aanpassingen in huis, zoals een ledlamp, tochtstrip of waterbesparende douchekop. Energiebesparing werd nog leuker met zo’n duurzaam duwtje in de rug. Zeer snel uitverkocht Uitverkocht! Dat bordje konden we al snel hangen op de actie. Er werd gretig gebruikgemaakt van dit duurzame duwtje in de rug. De waardebonnen zijn evenredig verdeeld over de gemeenten. Een geslaagde atie geslaagd!