Duurzame stad
Circulair wonen & werken
Een stad zonder afval. Dat betekent dat we materialen en grondstoffen niet meer weggooien, maar hergebruiken. Dat noemen we een circulaire maatschappij. Afval krijgt een tweede leven en daardoor maken we minder nieuwe producten omdat we onze spullen beter (her)gebruiken. Omdat er zo veel minder verloren gaat is het beter voor het milieu.
Foto eigendom van Stichting Netwerk
Het Dijklander Ziekenhuis; ‘Het vrijblijvende moet ervan af’

Elk bedrijf heeft de plicht te verduurzamen, maar voor een ziekenhuis weegt dat nog zwaarder. Als je de planeet gezond houdt, houd je mensen gezond. Dat staat bijna gelijk aan de Hippocratische eed die je hebt afgelegd. Althans, dat vindt Ilyes Machkor, Coördinator Duurzaamheid van het Dijklander Ziekenhuis. “De beste zorg is de zorg die je niet hoeft te geven.”
In 2030 voor 50% een circulaire en energieneutrale bedrijfsvoering; dat is de opgave waarvoor Nederlandse ziekenhuizen staan. Besef dan dat een ziekenhuis als het Dijklander (met vestigingen in Hoorn, Purmerend, Enkhuizen en Volendam) in 2020 nog één miljoen kilo afval produceerde, waarvan 75% direct de verbrandingsoven in ging, en je weet dat er geen dag te verliezen is. Dat gevoel van urgentie leeft absoluut bij Ilyes Machkor, maar hij weet ook dat een duurzame transitie tijd nodig heeft. “Mijn werk is om een stip op de horizon te plaatsen en elke dag een stapje in de juiste richting te zetten.”
De vier R’en Een belangrijk houvast in verduurzaming voor hem is om werkprocessen te verbeteren aan de hand van de vier R’en: refuse, reduce, reuse en recycle. “Kun je de zorgpraktijk zo inrichten dat je minder (verpakkings)materiaal nodig hebt (refuse)? En kun je materialen vervangen zodat je minder afval krijgt (reduce)? Denk aan de vervanging van single use isolatiejassen, nu gigantisch veel in omloop door corona, door wasbare exemplaren.” “Ik zou wel een ‘SDG-ziekenhuis’ willen worden” De laatste twee R’en raken volgens Ilyes direct aan de circulaire praktijk: reuse en recycle. “Vooral recycle vind ik interessant. Wij produceren veel glas- en plasticafval. Hoe kun je daarmee meer doen dan simpel hergebruiken (reuse), maar het echt een tweede leven geven door het hoogwaardig te recycleren? Het liefst wil je ondernemers om je heen verzamelen die daar innovatieve toepassingen voor hebben bedacht en op basis van een gezond business model bereid zijn geld voor deze stromen te betalen. Dat is ook een manier om de zorg betaalbaar te houden.”
Circulariteit van de daken schreeuwen
Kevin Loomans is de laatste om te zeggen dat het makkelijk is om over te gaan op een circulair bedrijfsmodel, maar hij is de eerste om te zeggen dat het onvermijdelijk is. Zelf gaat hij met zijn bedrijf European Building Supply (EBS) uit Zwaag steeds een stap verder. “Klanten kunnen bij ons geld gaan verdienen op hun afval.”
Als je bij EBS, specialist in dakmaterialen, je spullen bestelt, kun je kiezen voor de Circulair Green productlijn. Deze lijn bevat onder meer dakonderdelen die gemaakt zijn van gerecycled kunststof. Sterker nog, het kan zomaar zijn dat je vorsthaken of ruitersteunen te herleiden zijn naar afval uit je eigen productieproces. Het is een van de aspecten van een slim circulair bedrijfsmodel dat EBS met name de laatste twee jaar heeft opgebouwd.

Het EBS-universum In dat model gaan bestellingen in kratten naar klanten. In deze kratten kan kunststofafval verzameld worden. “Een partnerbedrijf verwerkt dat tot recyclaat korrels, waarmee we nieuwe producten kunnen maken”, legt Kevin uit. Het circulaire mes snijdt met deze aanpak aan meer kanten. Want door de inzet van kratten bespaart EBS op verpakkingsmateriaal. “En de verpakkingen die we gebruiken zijn gemaakt van gerecycled karton. Dat zamelen we ook in bij klanten. Daar willen we nog restaluminium, -metaal en -rvs aan toevoegen. Van dat laatste kunnen we weer panhaken maken.”
Blijf op de hoogte
Kijk op www.circulairwestfriesland.nl voor actuele informatie, kennissessies en financieringsregelingen met betrekking tot circulair ondernemen. Je kunt ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws via de nieuwsbrief Circulair Westfriesland. Klik op de button om je aan te melden voor de nieuwsbrief .