Duurzame stad

Circulair wonen & werken

Een stad zonder afval. Dat betekent dat we materialen en grondstoffen niet meer weggooien, maar hergebruiken. Dat noemen we een circulaire maatschappij. Afval krijgt een tweede leven en daardoor maken we minder nieuwe producten omdat we onze spullen beter (her)gebruiken. Omdat er zo veel minder verloren gaat is het beter voor het milieu.

Foto eigendom van Stichting Netwerk

“Samen voorsorteren op een circulaire Westfriese economie”

'Als ondernemer wil je je klanten van dienst zijn met mooie producten. Maar wat als grondstoffen in de wereld steeds schaarser worden? Dan wordt het belangrijk om een meer toekomstbestendige, circulaire basis onder je bedrijf te leggen. Om Westfriese ondernemers daarbij te helpen, is in 2020 Circulair Westfriesland opgericht. ‘Ondernemers laten veel geld liggen door waardevolle materialen als afval weg te gooien’, aldus Barbara Harskamp.

Barbara Harskamp is als senior adviseur circulair en klimaat verbonden aan Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Op basis van haar kennis en ervaring is zij gevraagd coordinator te worden van Circulair Westfriesland. “Circulair ondernemen is meer dan het goede doen voor het milieu en de aarde, je kunt er ook geld mee verdienen. Die combinatie tastbaar maken voor Westfriese bedrijven, daar ligt mijn passie.” Kinderschoenen Circulair Westfriesland is een initiatief van Duurzaam Ondernemend Westfriesland, wat weer een samenwerkingsverband van de Westfriese Bedrijvengroep, Omgevingsdienst NHN, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Westfriese gemeenten en de Rabobank. Barbara: “We richten ons met Circulair Westfriesland op bedrijven, (kennis)organisaties en overheden. Het circulair denken en doen staat in de kinderschoenen. Toch zijn er parels van ondernemers in Westfriesland die grote sprongen maken. Ook gemeenten zetten stappen met circulair inkopen en aanbesteden. We zetten in op kennis en ervaring delen, samen leren en knelpunten signaleren en waar mogelijk oplossen.

Nieuws >>

Provincie Noord-Holland wil één economie: Een circulaire economie

Om de Noord-Hollandse economie volledig circulair te krijgen, wil de provincie af van het onderscheid tussen ‘economie’ en ‘circulaire economie’. Om dat te bereiken moet de lopende transitie worden versneld. In de provincie én in de eigen bedrijfsvoering. De provincie Noord-Holland intensiveert de komende 5 jaar het stimuleren en opschalen van circulair ondernemen én het circulair maken van grondstofketens om zo veel mogelijk grondstoffen te behouden. Lees verder

Kledingproducten in 2023 verantwoordelijk voor innemen kleding consument

Aan de kleding die we dagelijks dragen gaat een wereld aan vervuiling vooraf. De textielindustrie veroorzaakt wereldwijd meer CO2-uitstoot dan internationale lucht- en zeevaart bij elkaar. De Nederlandse textielbranche en staatssecretaris Van Veldhoven brengen daar verandering in. Met als doel meer hergebruik, minder verspilling en minder vervuiling. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) komt met de invoering van Uitgebreide Producten Verantwoordelijkheid (UPV) voor textiel in 2023. Lees verder


Blijf op de hoogte

Kijk op www.circulairwestfriesland.nl voor actuele informatie, kennissessies en financieringsregelingen met betrekking tot circulair ondernemen. Je kunt ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws via de nieuwsbrief Circulair Westfriesland. Klik op de button om je aan te melden voor de nieuwsbrief .