Partnernieuws


Nieuwe duurzame tentoonstelling MAKBlokweer gaat open!

"Langverwachte kers op de taart van de nieuwe tentoonstelling ‘West-Friezen, land en water’ "

Samenwerkingstafel Duurzame Stad

Puur Hoorn is een bekend beeldmerk in Hoorn en geeft uiting aan het verduurzamen van de stad. De inhoud van Puur Hoorn is in lijn met de inhoud van het programma Duurzame Stad en valt hiermee onder de gemeentelijke vlag. We informeren via verschillende kanalen en inspireren inwoners om duurzame stappen te zetten. Hoorn wil in 2040 een klimaatneutrale stad zijn. Een opgave die van en voor iedereen is: inwoners, bedrijven, partners en andere stakeholders, lokaal en regionaal. Afgelopen jaren heeft Puur Hoorn als beeldmerk zich steeds verder ontwikkeld en hebben diverse partijen in de stad Puur Hoorn omarmt. Om samenwerking met deze (maatschappelijke) organisaties en bedrijven verder te brengen is de Samenwerkingstafel Duurzame Stad opgezet.

Samenwerkingstafel Duurzame Stad Naast het beeldmerk Puur Hoorn wil de gemeente de samenwerking met de verschillende (maatschappelijke) organisaties en bedrijven bestendigen. Met de Samenwerkingstafel Duurzame Stad nodigen we alle partijen uit die willen samenwerken aan het verduurzamen van de stad binnen de thema’s energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie & biodiversiteit. Via de samenwerkingstafel Duurzame Stad werken we samen met gemeente, organisaties en inwoners en faciliteren, stimuleren en delen we kennis. Denk hierbij aan een (online) kennissessies, het verbinden en verknopen van gemeentelijke projecten met initiatieven van de samenwerkingspartners of het gesprek faciliteren tussen politiek en de samenwerkingspartners.

Samen werken we aan een groene en schone stad

"Dit is echt een heel bijzonder project geworden met alle partners die hier samen aan gewerkt hebben. Iedereen kan hem in de zomervakantie bewonderen in het winkelcentrum, daarna is het de bedoeling dat de bank steeds op een ander schoolplein wordt geplaatst." - Kirstin Buis, winnaar Duurzaamste idee voor de Kersenboogerd.

Bloembak van afval én goed voor de bijen

In het winkelcentrum van de wijk Kersenboogerd in Hoorn staat een unieke duurzame bloembak die gemaakt is van plastic afval. Inwoonster Kirstin Buis bedacht dit idee na de oproep voor een duurzaam idee voor de Kersenboogerd van Puur Hoorn. Met het idee om een bloembak van plastic afval te maken geeft Kirstin van Operatie Klimaat Westfriesland aandacht aan het probleem van plastic afval. De bloembak wordt rijk gevuld met bloemen die goed zijn voor bijen. Zo is de titel ‘Rommel 2 Hommel’ bedacht. Met hulp van partners uit de samenwerkingstafel Duurzame Stad zoals Clean 2 Anywhere en MAK Blokweer heeft Kirstin haar idee tot stand laten komen.

Struinen langs tuinen

Stichting ‘Risdam-Noord Groen’ blijft ook in coronatijden actief. De jaarlijkse plantjesmarkt kon geen doorgang vinden maar in plaats daarvan werd ‘Struinen langs tuinen’ georganiseerd. Wijkbewoners en andere liefhebbers werden uitgenodigd om op zaterdag 22 mei diverse voortuinen te bezoeken. Bij veel tuinen was het mogelijk om gratis plantjes mee te nemen.

Schoon met een sjabloon

Jij bent toch geen viesPEUK!? Is een uitspraak die je op de straten in de wijk Kersenboogerd tegen kan komen. Het bewonersinitiatief ‘Schoon met een Sjabloon’ wil wijkbewoners met opvallende uitingen op straat bewust maken dat afval en peuken in de prullenbak horen en niet op straat. Wijkbewoonster Margreet Aartsen, die het initiatief bedacht heeft vandaag de eerste uiting samen met Wethouder Samir Bashara geplaatst.

“Afval hoort niet op straat en in onze parken. Met dit unieke idee worden mensen bewust gemaakt dat afval niet op straat hoort. Wijkbewoners laten hiermee zien dat ze graag in een schone buurt wonen.” Aldus Wethouder Samir Bashara.

Prijsuitreikingen Schooldag van de Duurzaamheid 2020

Basisschool de Flierefluiter won het groenste ontwerp voor haar schoolplein een prijs tijdens de Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid in 2020. Wethouder Samir Bashara heeft op donderdag 1 juli het plan bekroond met prijzen om het schoolplein te vergroenen. De kinderen namen o.a. een egelhuisje en vlinderstruik in ontvangst. Hiermee worden er met eenvoudige veranderingen een gezellige dier- en natuurlijkvriendelijk schoolplein gecreëerd. Nieuwe bewoners zoals egels en vlinders kunnen snel verwelkomt worden. Leerlingen kunnen nu ook hun eigen compost maken met een compostbak. Als leuke afsluiter konden leerlingen, onder begeleiding van Junior IOT aan de slag met green graffiti. Met sjablonen en een hoge drukspuit werden vormen op het schoolplein gespoten. De sjablonen werden ter plekke met een lasersnijmachine uit hout gemaakt. De kunst van het afvalvissen! Kate van basisschool de Mariaschool in Hoorn won ook een prijs. Zij maakte samen met schoolvriendin Jasmijn van afval een kunstwerk. De activiteit was simpel: afval verzamelen en vervolgens een kunstwerk maken om te laten zien dat wat er gevonden is, nog steeds waarde heeft. Vastbesloten stapten de meiden in de boot van de watertaxi Hoorn om afval uit het water te vissen en ze hadden al snel beet. Plastic emmer, blikjes, broodzakjes en zelfs twee aanstekers. Allemaal pareltjes, want één week later hebben zij op de werf bij Clean 2 Anywhere, het afval uitgestald en gekeken wat hier van te maken was. Het kunstwerk wordt een vis van afval dat zij zelf gevist hebben. Dit staat symbool voor het redden van vissen van plasticafval. Het resultaat mag er wezen! Ook dit najaar wordt de Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid georganiseerd. Basisscholen kunnen zich nog opgeven, zodat leerlingen op speelse en creatieve manier ontdekken wat duurzaamheid voor zowel henzelf als voor de omgeving kan betekenen. Meer informatie over hoe je als school kunt aanmelden is te vinden via hoorn.schooldagvandeduurzaamheid.nl